Kako napisati žalni govor?

Pogreb je zelo žalosten in čustven dogodek za vse udeležene. Je pa tudi trenutek, ko se spominjamo preminulega, njegovega življenja in vseh lepih trenutkov, ki smo jih doživeli skupaj.  Žalni govor je zato priložnost, da povemo vsem prisotnim, zakaj je bila pokojna oseba tako posebna in zakaj se jo bomo večno spominjali.

Žalni govor nima nekih napisanih pravil, ki bi nas vodila ali usmerjala. Vsak si lahko sam izbere način, kako bo izrazil žalovanje, spoštovanje ob izgubi.

Lahko se sliši enostavno, vendar tisti, ki smo doživeli to žalost vemo, kako težko je pripraviti, kaj šele brati žalni govor. Še posebej, če smo si bili s to osebo zelo blizu. Zato sem pripravila nekaj napotkov, in upam, da vam bodo vsaj malo olajšali priprave na žalno slovesnost.

Ko pripravljate pogrebni govor je pomembno, da si vzamete čas. Da odmislite vse druge skrbi in se osredotočite na ljubljeno osebo. Spomnite se vseh lepih trenutkov in vseh smešnih dogodkov. Pri obujanju spominov ne pozabite na foto album. O pokojni osebi se pogovorite tudi s prijatelji. Tako bo pisanje precej lažje.

Premislite o tem, katere spomine bi želeli deliti z udeleženci pogreba. Vse ideje si zapišite na list papirja. Nato naredite izbor misli ali dogodkov. Govor naj bo kratek (nekje od tri do pet minut)in jedrnat. Še posebej, če bo na žalni slovesnsoti več govorov. Dodate lahko tudi kakšen rek ali misel, ki spominja na karakteristike pokojnika.

Govorite lahko o:

 • osebnosti pokojnega in njegovih pozitivnih lastnostih;
 • vseh dobrih stvari, ki jih je naredil za druge ljudi;
 • vrednotah  in kako so le te vplivale na vaše življenje;
 • najbolj zanimivih, smešnih in toplih trenutki, ki ste jih skupaj doživeli.

Pri pisanju govora bodite iskreni in pišite samo tisto, kar prihaja iz srca. Za kakršne koli zamere iz preteklosti ali negativne lastnosti pokojnika, ta trenutek ni primeren. Poudarjajte le pozitivne misli.

Predlagam, da si odgovorite na nekaj vprašanj:

 • V kakšnem odnosu sta bila s pokojnikom?
 • Zakaj je ta oseba tako pomembna?
 • Kateri so tisti posebni trenutki, ki ste jih doživeli skupaj?
 • Česa se boste zmeraj spominjali?
 • Kaj vam je bilo všeč pri pokojniku?
 • Kaj boste najbolj pogrešali?
 • Katere so njegove odlike?
 • Kateri so njegovi dosežki, ki jih je vredno omeniti?

Za žalni govor se pogosto uporabijo tudi citati pesmi. Pomembno je, da udeleženci pogreba prepoznajo pokojno osebo v tej pesmi. Zato se potrudite in poiščite pesem, ki je umrlemu pisana na kožo. Lahko uporabite tudi pesem, za katero veste, da jo je pokojnik oboževal. Vendar bi bila ta bolj primerna za glasbeno spremljavo kot za sam žalni govor. Preberite prispevek Kako izbrati primerno pogrebno pesem.

Pogrebno pesem lahko tudi sami napišete in jo vključite v žalni govor. Ni potrebno, da pesem ustreza vsem pravilom poezije, pomembno je, da je sočutna in iskrena. Kako napisati pogrebno pesem?

Če je bila pokojna oseba verna, bi bilo primerno tudi, če bi se odločili za odlomek iz Biblije ali katere druge religiozne knjige.  Vendar bodite pozorni, da bo ta odlomek poudarjal življenje preminulega. Če ne veste, kater odlomek bi bil primeren, se posvetujte z duhovnikom. Odlomke iz Biblije lahko poiščete na www.biblija.net.

Pogrebna slovesnost lahko poteka tudi brez žalnega govora. Ker slika velikokrat pove več kot sama beseda, lahko žalni govor nadomestite s predvajanjem fotografij, ki kar najbolje ponazarjajo življenje pokojnika. Priskrbite si prenosni računalnik in projektor, kjer bodo slike predvajane. Za spremljavo dodajte pokojnikove najljubše pesmi.

Ne glede na to, s katerimi besedami ste se odločili pospremiti ljubljeno osebo na zadnjo pot, bodite pozitivni. Misli na skupne trenutke sreče in veselja, bodo vam in ostalim udeležencem omogočile lažje slovo od ljubljene osebe.

Oglasi

1 comment

 1. čuft. 6 novembra, 2009 at 17:02 Odgovori

  osebno menim, da je to eden težkih delov pri pokopu pokojnika za osebo, ki so čustveno zelo navezane nanj. Jaz bi napisala tak kot si tudi rekla. njegove dobre lastnosti, dogodke, ki so za nas pomembni in jih ne pozabimo.

Dodaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.